суббота, 23 мая 2020 г.

Бесіда на тему "День сміху"

1 квітня – День сміху: історія свята

1 квітня: дізнайтеся історію і традиції найвеселішого свята

Щорічно 1 квітня святкують День сміху, або День дурня. У це міжнародне свято заведено розігрувати своїх рідних і друзів та жартувати над ними. Незважаючи на складну обстановку в Україні та світі через епідемію коронавірусу і оголошеного карантину, давайте піднімати одне одному настрій: відправляйте прикольні картинки знайомим, розігруйте друзів по телефону, підготуйте листівки і привітання з 1 квітня рідним і близьким.
Звідки з'явилося цей веселе свято і яку історію має 1 квітня – один з найулюбленіших днів веселих і життєрадісних людей, читайте в нашій статті.
1 квітня
1 квітня
Фото: Pexels

Історія свята 1 квітня

Звідки прийшло до нас свято 1 квітня, точно не відомо. За однією з версій, цей день зародився в Стародавньому Римі. Там відзначали свято дурних – вважалося, що тут першоквітневий обман був пов'язаний зі святом на честь божества Сміху.

Згідно з іншими версіями, День сміху з'явився в стародавній Індії, де в останній день березня проводили свято жартів. У країні в цей період святкували день весняного рівнодення, з народними гуляннями, жартами і витівками.
Крім того, є припущення, що 1 квітня раніше відзначали ірландці, і то на честь Нового року.

Є ще одна версія виникнення свята, згідно з якою День сміху пов'язаний з переходом на григоріанський календар, який був введений папою Григорієм XIII у 1582 році.
Раніше Новий рік відзначали наприкінці березня. Тоді новорічний тиждень починався 25 березня, а закінчувався 1 квітня. Пізніше, у середині XVI століття, король Карл IX реформував у Франції календар і переніс Новий рік на 1 січня.

Але звичка була сильнішою, і багато людей продовжували відзначати 1 квітня як свято. Тих, що вітали одне одного в цей день, називали квітневими дурнями. Також було заведено розігрувати всіх. Звідси і пішов День сміху.

В Україні відзначають День сміху: історія і традиції 1 квітня

Корреспондент.net, 1 квітня 2019, 10:47
627
Історія та привітання на День сміху
Фото: onlineresize.club/pictures-club
Історія та привітання на День сміху

На День дурня прийнято жартувати над друзями, колегами і навіть незнайомими людьми. Звідки взялася ця традиція, точно не відомо.

Першого квітня в світі прийнято відзначати День сміху або День дурня. Звідки точно взялася традиція розігрувати довірливих і простодушних, досі невідомо, але в сучасному світі вона "прижилася".
В Україні також відзначають день сміху, але особливих заходів в цей день не проводять.
Історія і традиції свята
Звідки точно взялася традиція розіграшів на 1 квітня, невідомо. Але перша історична згадка про день дурня зафіксована в 1686 році.
Тоді в Британії почали з'являтися жартівливі і дурні публікації в газетах. Однією з них було запрошення помити білих левів у Тауері.
На слов'янських територіях одним з перших підтримав традицію знущатися над довірливими людьми Петро I. За легендою він скликав людей на "небачену виставу", а коли ті прийшли, то побачили плакат з написом "1 квітня - нікому не вір". Саме ці слова є слоганом свята.
В історії зафіксовані досить масштабні першоквітневі жарти. Так, в 1957 році радіостанція BBC News повідомила про урожай спагетті, зібраний з дерев.
Традиція жартувати і розігрувати на День дурня практикується і зараз у багатьох країнах світу, в тому числі і в Україні. Діти в школах розігрують однокласників, а в офісах часто влаштовують великі і продумані жарти.
Привітання на 1 квітня
В цей день потрібно жартувати,
І людей усіх вітати!
Адже сенс у цьому є,
Хто жартує – той живе!
І тому я всіх вітаю,
Посміхатись заставляю.
Зичу Вам я грошей міх,
В цей день жартів і потіх.
***
Кожен хоче шуткувати,
У день сміху жартувати,
Обдурити хоче всіх,
Не попастись нам на сміх!
Ну якщо вже і попались,
І над Вами насміялись,
То у цей день без обід –
Пожартуйте й Ви у слід!
***
Першого квітня шеф наш суворий
Колектив наш дружний оцінив:
«Звільню кожного неробу!»
Розіграв. І весь наш відділ він звільнив.
***
Перше квітня, перше квітня
Ха-ха-ха – брехня всесвітня.
Всіх вітаю я з цим днем,
Будь не дурнем, будь конем.
***
Перше квітня в Україні
Відзначають свято сміху.
Hу, потіха! От потіха!
Наче цілий білий світ
З'їв смішинки на обід!

Комментариев нет:

Отправить комментарий